Tartorul care ne-a stricat poteca

Dacă ar fi fost pe vremuri când nu exista tehnologia din ziua de azi, aș fi trimis acasă telegramă către mama cam așa :
Mă duc în Făgăraș la Cabana Suru cu câțiva Oameni. Am luat și cozonacul.

V-am povestit în relatările anterioare,că m-am întors din afară în partea de nord de peste munții Meridionali în Ardeal. Loc unde deși e plin de toți de prin toate părțile țării ,oltenii sunt puțin așa cum să zic… Invidiați. Da, nu e drept,că noi oltenii care am ajuns în Sibiu nu suntem ăia care nu ne-am putut duce la țap-țarap în Germania. Cum ziceau demenții aceia pe Times New Roman.
Mă întreabă Mavey într-o zi pe la începutul lunii ianuarie ,cu ceva timp  înainte să ajung în Cozia,dacă vreau să mă duc cu ea și mai mulți oameni la cabană la Suru. “Mergem la Suru pe 19/20 ian,dacă te interesează și poți, îți spun dacă mai e loc. Ești cu program atunci sau nu? Ca dacă ești cu altele, nu îmi bat capul.” Răspunsul meu fu  afirmativ că e loc în sufetul meu și pentru Suru ,mai ales că vârful e fix la limita dintre zona culturală VX-SB .
Îmi dă CTRL+C – CTRL+V Mesaj de la cabană: “Să aveți timp să vă hotărâți până în lunea dinaintea plecării Cazarea e 35 ron/pers., mesele costa intre 15 si 25 ron/persoana, iar berea, băuturile răcoritoare (Fanta/Cola): 8 ron, vinul (250ml) 5 ron, iar cafeaua și ceaiul 3 ron. Dacă doriți vă putem oferi un pachet cu cazare, mic dejun, ciorba & cina la 95 ron/pers. Vă rugăm să aduceți papuci/șlapi de casa/cabana și pâine pt. propriul consum.”
Se apropia ziua de urcat la cabană . Îi trimit mesaj :
– Am vorbit la cabană.
– A zis domnul de acolo că e ok drumul și că se poate urca lejer. Ne-a rugat să nu uităm să luăm pâine pentru fiecare,papuci de casă și benzină.Vorbește cu Lady R să dea mai departe .
Mavey : Suntem 34 de persoane.
– E  bine  34×0,5 L = 17 L deci stăm cinci zile liniștiți.

Sâmbăta în ziua cu pricina, am vrut să plec cu bateria 100% că nu se știa dacă vom avea parte de curent acolo sus și am stins aparatul. Moment de suspans. Când făcui ochi ,îmi dădu prin gând că poate mă caută și am apăsat butonul de pornire . Primul mesaj fu’ de la dânsa.

– Neața trezit? Shit, ai telu inchis. sper că ai o alarma sa te trezesti și să te faci gata…

Sunai și lămurii problema. Mavey  și Mădă m-au cules din stație , apoi am demarat să îl culegem pe Tăițel apoi  spre locul întânirii.(Ahh era să uit, vecinii își pun ceasul sâmbăta , după sunetul cănii mele lovite de tocul ușii  ) Acolo în parcare, împreună cu Mavey Tăițel și Mădă am decis să împărțim sarcinile să nu ne încurcăm și că ar fi bine să alimentăm cu niște benzină până merg băieții să ia ceva de îngurgitat.
La benzinărie o mică discuție :
– Bușonul e pe stânga sau pe dreapta?
Pe stânga, răspunse ea. ( da ,era pe stânga, arăta și săgeata de lângă semnul de pompă din bord. Le are )

Lângă pompă zic : – Hai să turnăm  mai întâi în sticle să știm ce trebuie să plătim fiecare.

Turnai în sticla de un litru și jumătate de Carpatica apoi le luai pe ale mele.

Ești sigur că intră ? Dacă e mai mare ștuțul ? spuse Mavey

Intră , intră la fix , că am mai băgat ,le cunonosc se potrivește diametrul. Ia uite că intră .

– Hii !!! tresări Mavey . Începuse să facă  spume  benzenul și mai reglai debitul din degetul arătător  cu o atingere delicată. Le umplui pe amândouă apoi merserăm să plătim și să luam două cafele. Mă orientai și nu putui să plec fără trei plicuri de miere care mi se agățară de mână ca magnetul de fier . Poate voi bea cafeaua cu miere pe drum sau nu.
În parcare făcui și eu cunoștință cu Lady R și oamenii. Așa judecând după echipamente, unii erau alergători, unii mergeau de ani de zile pe munți poate, câțiva voluntari Salvamont și câțiva ca mine care merg pe munte de câțiva ani încoace.

Am dat startul către mașini și ne-a oprit la Sebeșul de Jos. Acolo am mai așteptat un mic grup și după ce am împărțit sarcinile ( cozonacul l-am dai lui Mădă ) s-a completat  formația și ne-am cărat picioarele la deal. Eu mă asteptam să mergem pe bulină roșie pe fond alb și să trecem peste râu (13 km ) dar am început traseul din stânga, triunghi roșu pe fond alb.Traseul a fost potrivit,fără prea multe impedimente , ne-am întâlnit cu câțiva oameni ai locului ce aveau treabă pe acolo , după primele jgheaburi și le-am dat binețe apoi ne-am văzut de drum așa bătrânește ca pensionarii pe curbe de nivel. Am luat o pauză la o ramnifcație să îi așteptăm pe ultimii ,pentru că Andreea nu putea să urce așa repede după operație. După acest popas eu și Pago nu am ai putut rezista tentației și am început să îi dăm bice să prindem grupul din față promițând că vom da semnal audio când vom ajunge la ei. El cu canistra de benzină în mână, plimbată din stânga în dreapta și ditamai rucsacul în spate , pășea în ritm alert fără să gâfâie. Pentru că nu mai avea sens să târâi bețele prin zăpadă le-am pus pe umeri. Pago mă întrebă : Cum e?
– E bine , am pus bețele pe umeri că nu are sens să le trag după mine degeaba.

După câțiva km de sprint i-am prins din urmă . Ei erau deja la popas,unde  am simțit că trebuie să iau o gură de apă că îmi bătea avansul.
Pago face pauză de pufărit și le atrage atenția celorlalți când mă vede : Ia uite-l bă , îl văd pentru prima oară că bea apă. Reluat fiind traseul șerpuit , după ce m-am săturat de făcut poze am trecut în frunte și condus relativ puțin maxim doi kilometri pentru câteva pante mai abupte , pentru că simțeam că trebuie să dau mâna cu un prieten vechi. M-am oprit să respect cerințele organismului și am făcut câteva poze chiciura formată în urma ceței.
La o porțiune mai interesantă care nu m-a atras în mod deosebit , cu oarece pantă de peste 45 de grade lateral în sus și în jos ,zăpadă de peste un metru și un copac smuls din rădăcini ,(probabil că o fi fost încărcat cu zăpadă și a fost doborât când o fi  bătut vântul tare ori smuls de o avalanșă) Mihai s-a apucat să îndese la zăpada de ziceai că pisează strugurii să facă vin.

Cineva spiritual a zis : Ce muncește acolo ? Nu avea spor deloc . Cumva a reușit de a ieșit.
La cîteva minute după am întâlnit câțiva oameni pe schiuri care coborau de la cabană foarte veseli . Ne-au făcut loc să trecem și nu a mai urmat mult că am și ajuns după patru ore fără zece minute la cabană . Ne-am scuturat de zăpadă și am dat să intru în cabană doar capul unde am strigat pe rimul om : – Ia pune-mi și mie parazăpezile astea undeva.
Un bătrân necunoscut îmi ieșise în cale in prag : Ia uite-l  ! Ăsta singur nu e ardelean !

– De unde ești ?

– De pe Cozia !

– Aha ești oltean și mă luă  de după gât.
Simțeam că am prea multă energie și nu aveam ce să fac cu ea.I-am spus lui Mavey ce am de gând să fac și zise că nu are rost dacă tot plătesc cazarea. Aveam în plan să  dau zăpada jos de pe parasolare ,Doru de la cabană mi-a mi-a spus sincer că voi munci degeaba oricum va viscoli și a doua zi vor fi acoperite la loc. Mi-a găsit Nea Popa totuși ceva de făcut.
– Vezi colo jos lângă  budă sunt două lopeți ,cărarea asta să fie mai lată.Nu nu am stat pe gânduri și l-am întrebat:
– Cât să fie de lată ?
– Cât poți !
– Acum o fac . Dacă poți, să pregătești te rog ceva de încălzit acolo de două degete înainte de masă.
– Sigur !

Mă apucai frate de săpat în zăpadă și dă-i frate din mâini  de la budă în sus .Trecură două fete.Le lăsai. Mai trecură doi bâtrâni ce veneau de jos : – Ooo,bun lucru ! Bine că se mai gândește cineva și la treaba asta !

Din fața cabanei mă privea Nea Popa.

– E bună lopata?

– E mai bună ca inima lui Stalin ! E de aluminiu,merge ca racheta.

– Are coada cam groasă.

– Păi da dar și eu am mîinile mari.

– Haha ! Bine ! Hai că te aștept mai încolo la masă, punem zama .

Ieși unul în fugă pe care îl scoasă vezica afară din cabană.
– Faci potecă ?
– Păi da ! Ce să tot fac în cabană ,ce să tot povestesc. Noapte e lungă. Ia mergi pe aici pe unde e bătută.
Nu apucă vorba mea să iasă bine din gură căci el harșt pe lângă cea bătătorită cu piciorul în zăpadă până dincolo de genunchi.Mi se umflară fălcile cu un râs înfundat. Când să termin încă era lumină îmi veni ideea să fac și trepte așa că o luai de la capăt . Cumva dădui și de balustrada de lemn . După calculelelele mele,zăpada avea minim optzeci de centimetri de la sol la balustradă  plus un metru de la treaptele săpată de mine. Terminai lurcul manual și ieșiră bătrânii pregătiți de plecare.
– Gata nu rămâneți ?
– Ne ducem că noi nu mai suntem ca voi.
– Aveți frontale ?
– Am eu o lanternă de mână  și el o frontală .
După ce au dat mâna cu mine unul spuse :
– Oooo ce mână caldă are !
– Eh,e de la sport. Sănătate și drum bun !

În cabană  temperatura era potrivită  undeva la 18 și ceva grade celsius.Suficient încât să fie plăcut,mâțele să lenevească pe treptele acoperite cu mochetă ale cabanei și să se facă văzute sfrâcurile proeminente ale sânilor fetelor care aveau sângele fierbinte de umblau mai dezțolite în bluzițe mai subțiri .
M-am dus să îmi pun bluza de pe corp la uscat și să iau loc la o masă. A venit ciorba.Așa de bună ! Vai ! Nu am mai mâncat o ciorbă așa de bună de la grădiniță, când aveam 4 ani și jumătate. Da până să vină ciorba am pus în gură un ardei iute ce l-am simțit în creier dar ceilalți nu observară. Pusei mâna pe altă bucată .

– Vezi că pișcă tare !
– E bun atunci.
– Ehh …nu …
– Ei. Cum să nu ? și mă pusei să termin și cealaltă jumătate de blid.
Ulterior  luai parte la o sesiune socializare de voie.Comparație de bricege Victoraș.

Mavey  a venit să îmi arate poze cu două pisicioase una brună cu pete galbene, alta gălbuie vărgată.50407758_351710455560308_2168173003681038336_n
Mă dusei la masă și desfăcui sticla aia de vin. Gustai din ea și parcă ceva nu îmi plăcu . O dădui lui Nea Popa să guste și aleasă să îl fiarbă, îl adusă fierbinte ,îmbunătățit cu ceva vin de casă  și numai bun cu scorțișoară fără zahăr. Între timp veni un fecior de la Bistrița cu a lui sticlă de Ceptura să facem o analiză comparativă a vinurilor. Și lui i se păru că al meu din cană e cam ciudățel la gust parcă ar fi stat la căldură. Am scos și coznonacul să îi dau împărțire pe grup. Jucarăm câteva jocuri despre liberali , fasciști, apoi alt joc de soia despre americani,sovietici și hipioți și mă nimerii să aleg și am  picat în grădină la sovietici. Ptiu! Na pe dracu!  Îmi pieri pofta și până la urmă lăsară toți joaca. Oricum eu aveam chef de muzică și altele.

Veni și friptura care a fost atât de bună încât  nu am apucat să îi facem poză. Unul zise după ce mâncă : “E cam ciudat să spunem trăiască văcuța nu ?” A urmat  sesiunea de “Cântări” care mai de care, fiecare după ritmul său experiența și urechea sa muzicală.
Cea mai frumoasă melodie a fost asta:


Mi-am adus aminte de poza aia editată cu tipul cu acordeonul și mâțele care dansează pe lângă mi-a dat o drăcărie în minte. 49827654_1981888861894818_8229524387041116160_n
Ieșit fiind din cabană sub polată să bag un cui ,am dat să le caut și le-am găsit. Am luat mâța și mârtanul  la sub braț și am vrut să le introduc la căldură.

Eram vesel ca un copil că am reușit să prind blănoasele și să i le duc lui Mavey . Mă frate când am deschis ușa de au văzut mâțele ce  hărmălaie era înăuntru, parcă văzuseră pe dracu și alta nu.  În 300 de milisecunde , li sa zbârit părul pe spinare și harșt și-au înfipt gheruțele în mâna și haina mea ca să scape. Mi s-au urcat pe mâneci și au fugit afară prin viscol, s-au dus nouă ani ( vorba bunicii mele) .
Ptiu ! Venii cu mâna goală !

După seisiunea muzicală Ianoș și Vinți sau apucat de un joc prietenesc de testare a durității,cam așa:  Unul dădea un pun în umărul celuilalt pe rând, până când celălalt trebuia să renunțe și începură: Ianoș un pun, Vinți un pumn și dă-i și mai tare și mai tare și bă nuș cum și pe unde se uită Vinți,că i se înmuiară genunchii care și așa erau cam elastici de la țuică ,de se făcu ghem și veni jos pe lângă masă în piciorul meu și atinsă banca cu obrazul înainte să ia paralelă la sol.

Uuuuu  ! se auzi din spate dezaprobator. Vinți se ridică se jos , nu avea nimic.Ieșirăm toți afară la un cui inclusiv Ianoș și Vinți care au jucat fairplay, la pocesul etapei .

– Bă Ianoș vezi că lumea zice că l-ai lovit prea tare pe Vinți !

– Cum mă tot eu ,da tot eu să fiu mereu oaia neagră? Dar de ce mă că nu am făcut nimic , ne-am jucat. El a zis să dau. De ce să fiu eu mereu ăla care e scandalagiu ?
M-am dus să fac o filmare cu minunăția de afară.

Am intrat înapoi în cabană să îmi termin cana cu vin și am tras pe dreapta în pat cu capul spre nord că așa am auzit că e bine. Am adormit pe sunetul de fundal al discuțiilor din sala de mese.

După câteva ore mă trage cineva de mână.

– Hai mută-te la locul tău.
– Unde să mă mut ? Lasă-mă să dorm.

M-am mai trezit la opt dimineața și am plecat repede spre parter că aveam un fax  de trimis și nu am vrut să întâlzii. Am tras nădargii și bluza pe mine în fugă ,luat repede bocancii în picioare și m-am mai oprit la budă unde nu se deschidea ușa din cauza zăpezii. Am tras de ea cât am putut și am reușit să intru într-o dungă chinut. După eliberare,am revenit în cabană dar nu am mai putut adormi,așa că m-am apucat să dau din nou afară de pe potecă zăpada viscolită noaptea. M-a văzut Nea Popa și mi-a spus râzând : Ai grijă acolo, să fie cum trebuie !
Am revenit în sala de mese. La o jumătate de oră după apare și Vinți:
Bă voi știti ce iese dintr-o combinație dintre un rășinărean și o olteancă ?

– Nu !
-Un praz nervos, bă !

A făcut ochi și Mavey și îmi spune:  Guten morgen !
– Bună dimineața ! i-am răspuns.

Micul dejun a fost servit după bunul plac al fiecăruia. Unii și-au comandat omletă făcută la tigaie și cuptor de nea Popa și Doru. Alții au avut câte ceva  adus de acasă. Mâncarea o aveam gătită de acasă pentru dimineață,așa că mi-am comandat doar o cafea fără zahăr și un ceai. După masă, am plecat de la cabană cam după ora doisprezece . Am făcut o poză de grup afară cu steag , cu rânduială tot ce trebuie. Când să îmi iau rucsacul în spate Nea popa îi spune zâmbind lui Doru : “El e tartorul care ne-a stricat poteca !”

– Hai nu mai stai la noi ?

– Aș mai sta încă o săptămână,dar mă așteaptă niște oameni jos să le repar mașinile.

Am plecat ultimul de la cabană cu promisiunea că voi da un semn când vom ajunge toți bine în sat.

Întoarcearea a fost destul e rapidă și fără probleme în ritm de mers bătânește. În trei ore fără un sfert am fost în sat. Acolo ne așteptau cei care au fost mai rapizi de pas .Unii și-au făcut planul de pe traseu să mai meargă la o ciorbă de burtă,dar oricum nu am fi avut loc toți acolo așa că au plecat doar o parte la mâncare și restul am rămas să mai poposim la un ceai în sat la „bibliotecă”

La sala de lectură ne potrivirăm la fix , taman când ștergea fata treptele. Nu ne luă mult să ne dăm seama că eram primii clienți, printre noi a apărut și un localnic. Îmi comandai ceva de băut și o întrebai pe Mavey  dacă vrea să bea ceva ca al meu și am dat să îi arăt ce am am , dar atinsăi sticla și o vărsai de jumătate pe tejghea pe telefonul barmaniței și pe după tejghea. Nu mai stătui pe gânduri și dădui ocol tejghelei să șterg lucrarea ce o făcusem. Am mai luat una și m-am pus la masă. La un moment dat am simțit  că am ceva înțepător pe partea stângă a obrazului. Locanicul ăla din bar dădea să mă pupe pe obraz. Am sărit ca ars în picioare ,m-am întors brusc și l-am întrebat nervos :
– Care e treaba !?!?
Ceilalți mi-au zis să îl las în pace ,să nu îmi bat capul și să nu îl bat că nu am pe cine. Nu era vorba de bătaie că nici nu mi-am închis pumnii, doar am vrut să știu care e treaba cu el pe acolo și ce vrea. S-au rugat de fata de la bar să îl dea afară și  a plecat . Cred că l-a codus Ianoș afară.
Ne-am băut lichidele, eu mi-am cerut scuze fetei de la bar pentru cidrul din telefon. Am ieșit ,ne-am luat la revedere și am plecat către casă.

Mulțumesc lui Mavey pentru invitație,Lady R Nea Popa și Doru pentru organizare și mi-a părut foarte bine de cunoștință și schimb de impresii cu restul participanților.

Va urma cât de curând Suru 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s